Blitvina juha s hrenom in ocvrto rukolo ter prilogo
Blitvino juho s hrenom in ocvrto rukolo, mini šunko v testu ter ribanim kuhanim jajcem sta pripravila Alen in Sebastjan iz Osnovne šole Preserje pri Radomljah
Sestavine
Blitvina kremna juha
- 200 g olupljenega krompirja,
- 300 g blitve,
- 1 l vode,
- sol, poper, mleti česen,
- čebula,
- trdo kuhano jajce
- olje za praženje,
- sveža rukola in olje za cvrtje.
Hrenova pena
- 2 žlici kremnega hrena,
- 2 žlici sladke smetane,
- 2 žlici maskarpona,
- žlica limoninega soka,
- sol, poper, mleti česen.
Mini šunka v testu
- 20 g svežega kvasa,
- 500g bele moke,
- 3g sladkorja,
- 3g soli,
- 2 žlici olivnega olja,
- cca 2 dl mlačne vode,
- 300 g pečenega pršuta Kras v kosu,
- sveža zelišča,
- 2 žlici kremnega hrena,
- mlet poper,
- rumenjak.
Priprava
Mini šunka v testu:
Iz nadrobljenega kvasa, ščepca sladkorja in mlačne vode pripravimo kvasni nastavek. V skledo presejemo belo moko, jo osolimo in napravimo vdolbinico. Ko se kvasovke v kvasnem nastavku namnožijo, kvasni nastavek zlijemo v jamico, pridamo dve žlici oljčnega olja in zamesimo testo.
Ko testo malo počiva, si pripravimo zeliščni hren. Nasekljamo timijan, peteršilj, rožmarin in baziliko. 3 žlice kremnega hrena, poper po okusu zmešamo z nasekljanimi zelišči in po želji dodamo še sveže naribani hren.
Pečen pršut narežemo na manjše kose in jih premažemo z zeliščnim hrenom. Tesno ovijemo v razvaljano testo, ki smo ga raztegnili približno na centimeter debelo, da dobimo majhne štručke. Položimo jih na pekač in premažemo z rumenjakom. Pečemo pri temperaturi 180 c 15-20 minut.
Blitvina juha:
Jajce trdo skuhamo. Krompir operemo in olupimo ter narežemo na majhne kocke. Drobno sesekljano čebulo prepražimo, ko dodamo krompir, na kratko prepražimo in zalijemo z vodo. V ponvi na žlici olja prepražimo na trakce narezano blitvo in jo pridamo juhi. Na zmernem ognju kuhljamo, da se vse sestavine skuhajo. Po okusu začinimo s soljo, poprom in mletim česnom in zmiksamo v kremno juho. Postrežemo z naribanim trdo kuhanim jajcem in okrasimo z ocvrto rukolo ter hrenovo peno.
*tip: namesto blitve lahko uporabimo mlad regrat.
Hrenova pena:
Iz 2 žlic sladke smetane, žlice limoninega soka, 2 žlic maskarpona in 2 žlic hrenovega namaza z metlico stepemo hrenovo peno začinimo po okusu.
Rukolin čips:
Rukolo operemo in na papirnati brisački dobro osušimo. V kozici segrejemo olje na 180-190 stopinj in na hitro ocvremo rukolo, da postekleni. Odcedimo na papirnati brisački in še vročo rahlo osolimo.
Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se