Črni rižev narastek s sipinim ragujem s pidoči in sipinim ježkom
Črni rižev narastek s sipinim ragujem s pidoči in sipinim ježkom sta pripravila Val in Mistral iz Osnovne šole Gustav Šilih Velenje.
Sestavine
Črni rižev narastek:
- Okroglozrnat riž,
- Jajca,
- Sol, poper, mleti česen,
- Jušna zelenjava,
- Sladka smetana,
- Sipino črnilo,
Ragu:
- Belo vino,
- Por,
- Stebelna zelena,
- Korenje,
- Dagnje,
- Sipa,
- Maslo,
- Sveža zelišča,
- Sol, poper, mleti česen,
Priprava:
Črni narastek:
Pripravimo jušno osnovo (cca 2 litra). Okroglozrnat riž kuhamo v jušni osnovi. Med tem jajca ločimo na rumenjake in beljake in iz beljakov stepemo trd sneg, rumenjake pa si prihranimo za kasneje. Ko je riž skoraj skuhan (gledamo navodila za pripravo), mu pridamo sipino črnilo, narezane sipine lovke, prilijemo smetano in pustimo, da se rahlo ohladi. Ko se je temperatura dovolj znižala, dodamo še rumenjake in v zmes rahlo vmešamo (prepognemo) sneg, da dobimo enotno maso. Vlijemo v pomaščene modelčke, ki smo jih posuli z drobtinami in pečemo na 180 stopinj cca 15 minut.
Ragu:
Sesekljamo in na maslu na zmernem ognju prepražimo osnovno zelenjavo (por, korenje, stebelna zelena). Sipo očistimo, lovke porabimo v narastku, telo pa narežemo na pravokotnike, i jih z nožem na notranji strani zarežemo skoraj do konca, vendar ne prerežemo v obliki mreže. Tako pripravljene kose sipe popečemo na prepraženi jušni zelenjavi in zalijemo z belim vinom. Začinimo po okusu in dušimo do mehkega. Po potrebi zalivamo z jušno osnovo. Dagnje očistimo, jih popražimo na žlici olivnega olja s česnom in peteršiljem, jih pokrijemo in podušimo, da se školjke odprejo. Zaprte školjke zavržemo, odprtim pa izločimo meso in ga odločimo na stran. Tekočino, ki so jo dagnje med dušenjem izpustile pridamo raguju za intenzivnejši okus (vendar pazimo, da omaka ne postane preslana!!!). Ko je sipa mehka, ji dodamo očiščene školjke, pustimo, da zavre in odstavimo.
Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se