IZ RODA V ROD – POTICA
Moja babica je kraljica potic. Njena potica najbolj diši in ima najboljši okus. Najbrž sem po njej podedoval ljubezen do tradicije, zato skrbno varujem njen recept za potico in ga bom tudi jaz predal svojim naslednikom.
Domača orehova potica
Avtor: Peter Kovač, chef restavracije Maxim
Sestavine: za 12 osebe
Kvašeno testo:
- 3 cela jajca
- 3 jajčni rumenjaki
- 1000 g pšenične gladke moke
- 200 g pšenične ostre moke
- 70 g masla
- 12 g soli
- 30 g ruma
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 300 g vode
- 50 g svežega kvasa
- 50 g mleka v prahu Pomurske mlekarne
- 90 g kristalnega sladkorja
- 170 g kisle smetane
- 20 g limonovega soka in naribana limonina lupina
Orehov nadev:
- 1000 g mletih orehov
- 400 g kristalnega sladkorja
- 400 g mleka Ljubljanske mlekarne
- 200 g sladke smetane Ljubljanske mlekarne
- 30 g ruma Fructal
- 15 g vaniljev sladkor
- 3 jajčni beljaki
Priprava:
Iz kvasa, sladkorja, moke in toplega mleka naredimo kvasni nastavek. Postavimo ga na toplo.
Posebej segrejemo mleko, maslo, sladkor, vaniljev sladkor, rumenjake, sol, naribano limonino lupino in rum.
Dobro razmešamo in toplo vlijemo k moki.
Sestavinam dodamo kvasni nastavek in temeljito zgnetemo v testo.
Testo pokrijemo s prozorno folijo in postavimo na toplo za 45 minut.
Vzhajano testo znova pregnetemo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut.
Vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano desko, ga pomokamo in razvaljamo v 1 cm debelo pravokotno obliko.
Za nadev orehe poparimo z vrelim mlekom in smetano ter dodamo sladkor in rum. Premešamo, ohladimo in na rahlo vmešamo stepene beljake.
Enakomerno razmažemo in zavijemo.
Model za potice dobro namažemo in vanj položimo zvito testo.
Potico pomažemo z jajcem, prebodemo in postavimo na toplo za približno 15 minut.
Vzhajano postavimo v segreto pečico na 190 °C za 10 minut, potem pa zmanjšamo na 160 °C in pečemo še 50 minut.