Ragu kalamarov z domačimi špagetini in jakobovo pokrovačo
Ragu kalamarov z domačimi špagetini in jakobovo pokrovačo sta pripravila Sara in Naja iz Osnovne šole Anton Ukmar Koper.
Sestavine
Testenine:
- 4 rumenjaki,
- 2 celi jajci,
- 250 g moke,
- Sol.
Ragu:
- Jušna zelenjava,
- Šalotka,
- Lignji,
- Sušeni paradižniki,
- Olivno olje,
- Kapre,
- Olive,
- Belo vino,
- Sol, poper, mleti česen,
- Svež peteršilj, timijan, druga zelišča po okusu,
- Češnjevi paradižniki,
- 5 žlic prepasiranega paradižnika.
- Jakobove pokrovače
- maslo
Priprava
Testenine:
Iz moke, 2 celih jajc in 4 rumenjakov zgnetemo gladko homogeno testo. Zavijemo v folijo in pustimo počivati cca 30 minut. Testo nato tanko in enakomerno razvaljamo na pomokani podlagi in zložimo v ohlapno rulado, pri čemer uporabimo dodatek moke, da se testo ne sprime. Narežemo na tanke rezance. In skuhamo v slanem kropu.
Ragu:
Iz jušne zelenjave pripravimo jušno osnovo za zalivanje. Narezano šalotko v ponvi prepražimo na malo olivnega olja. Očistimo lignje, telo narežemo in pridamo omaki, popražimo. Lovke in brke lignjev shranimo. Dodamo narezane sušene paradižnike, narezane olive in kapre. Pražimo in zalijemo z belim vinom. Ko vino povre, dodamo prepasiran paradižnik in zelišča ter začinimo po okusu. Prilijemo nekoliko jušne osnove in počasi dušimo na majhnem ognju.
Pripravljeni omaki dodamo kuhane testenine in vse skupaj premešamo. Serviramo z cvrtimi lovkami in brki lignjev, ki smo jih pomokali v koruzni moki.
Jakobove školjke:
Školjke očistimo. Oranžni del damo kuhati v omako, glavno mišico pa na vroči ponvi nekaj minut pred serviranjem z žlico masla in žlico olivnega olja popečemo kratko z obeh strani. Školjko rahlo solimo tik preden jo položimo v ponev. Ko jo obrnemo, med peko zalivamo z vročo maščobo, da je zlatorumeno zapečena.
Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se