Slajderji, belokranjska pogača in losos
Slajderje z belokranjsko pogačo ter lososom sta pripravili Ana Natalie in Matrina iz Osnovne šole Mengeš
Sestavine in priprava:
Belokranjska pogača
- 250 g bele moke,
- 1,5 dl mlačne vode,
- 4 g suhega kvasa,
- 5 g soli,
- jajce,
- kumina v zrnju
Moko, vodo, sol, sladkor in suhi kvas zamesimo v testo, da je elastično in se ne lepi na prste. Oblikujemo hlebčke in pustimo, da vzhajajo. Preden jih damo v pečico, jih mrežasto rahlo zarežemo, premažemo s stepenim jajcem in posujemo s kumino. Pečemo na 180 stopinj pribl. 15 minut.
Lososov slajder
- file lososa,
- grški jogurt,
- limona,
- koper,
- kol, poper, mleti česen,
- mlada špinača, limetin sok
Lososa mariniramo v zeliščih in začimbah (ne s česnom). Pripravimo omako iz grškega jogurta, limonine lupinice, limoninega soka in jo po okusu začinimo. Mlado špinačo mariniramo v soku limete. Lososa osolimo in ga pečemo v ogreti ponvi na rastlinskem olju najprej s kožo navzdol, pri tem pa ga z roko rahlo pritisnemo na ponev, da ima cela koža (lososa, ne roke) stik z razgreto površino. Tako pečemo 3-4 minute, da je koža hrustljava in lepo zlato rjava, nato obrnemo in pečemo še približno minuto. Losos naj ne počiva predolgo, preden se sestavi slajder.
Slajder iz zorjene slovenske govedine
400 g zorjene slovenske govedine (cca 30 % maščobe)
- Sol, poper,
- solata,
- paradižnik,
- rdeča čebula,
- balzamični kis
- kečap, gorčica
Govedino začinimo s soljo in poprom. Oblikujemo 3-4 cm visoke diske. Paradižnik narežemo na 1,5 cm debele kolobarje. Rdečo čebulo narežemo na lističe, na maščobi jo s ščepcem soli na zmernem ognju počasi pražimo, da začne karamelizirati. Dodamo sladkor. Ko se stopi, zalijemo z balzamičnim kisom in kuhljamo do mehkega po potrebi zalijemo z vodo. Paradižnik popečemo sočasno z burgerjem, da karamelizira. Burger pečemo na visoki vročini z malo rastlinske maščobe, da dobi zunaj lepo rjavo skorjico in v sredici ostane rožnat. Kečap in gorčico zmešamo 1:1 v gladko omako.
Slajder iz rjave leče in skute
- rjava leča
- skuta
- sol, poper, mleti česen,
- peteršilj, sveža zelišča,
- mleti koriander,
- muškatni orešček,
- limona,
- maslo,
- mlad grah
Rjavo lečo skuhamo v kropu. Ko je leča skoraj kuhana, jo solimo. Kuhano odcedimo in pretlačimo. Izdatno začinimo. Primešamo skuto in sveža zelišča. Oblikujemo polpete ter jih na vroči ponvi spečemo, da dobijo lepo zlatorjavo skorjico, in dokončamo v pečici na 180 stopinj približno 7 minut.
Limono operemo in prerežemo na pol. Na segreti ponvi stopimo žlico masla, nato karameliziramo limono. Ko limona lepo karamelizira, jo odstranimo in vmešamo dve žlici masla. Iztisnemo sok karameliziranih limon. Tako nastalo omako začinimo s soljo in v njej pokuhamo mladi grah. Pazimo, da v omaki ni pešk. Slajderje sestavimo. Pogače prerežemo tako, da je spodnji del pribl 60% višine. Prerezano pogačo popečemo na maslu.
Želite več vsebin? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se