Slajderji, belokranjska pogača, oslič
Slajderji z belokranjsko pogačo in osličom sta pripravili Saša in Stella iz Osnovne šole Miklavž na Dravskem polju.
Sestavine in priprava:
Belokranjska pogača
- 250 g bele moke,
- 1,5 dl mlačne vode,
- 4 g suhega kvasa,
- 5 g soli,
- jajce,
- kumina v zrnju.
Moko, vodo, sol, sladkor in suhi kvas zamesimo v testo, da je elastično in se ne lepi na prste. Oblikujemo hlebčke in pustimo, da vzhajajo. Preden jih damo v pečico, jih mrežasto rahlo zarežemo, premažemo s stepenim jajcem in posujemo s kumino. Pečemo na 180 stopinj pribl. 15 minut.
Osnovna majoneza
- gorčica,
- limonin sok,
- sol, poper,
- rumenjak,
- olje, pribl. 2 dl.
Osličev polpet
- oslič,
- 1 beljak,
- na trakce narezana mlada blitva,
- 1 žlica drobtin,
- sol, poper, mleti česen,
- tatarska omaka,
- stebla blitve
File osliča narežemo na pribl 1x1 cm velike kocke, mlado blitvo tanko narežemo. V skledi zmešamo ribo, liste mlade blitve in beljak, po okusu začinimo in po potrebi dodajamo drobtine. Spečemo na rastlinskem olju.
Iz osnovne majoneze pripravimo tatarsko omako. Kisle kumarice, kapre, zelišča (koper, peteršilj).
Piščančji fileji v testu mineralne vode
- začinjeni mini piščančji fileji,
- moka,
- jajce, sol, poper, zelišča po okusu,
- Radenska,
- olje za cvrtje,
- kitajsko zelje, rdeči radič, naribano korenje, kisla smetana, vložena gorčična semena, limonin sok, sol, poper.
Pripravi maso iz Radenske, jajc in moke. Začinimo po okusu. Olje segrejemo na 180 stopinj. V testo pomočimo fileje in jih ocvremo.
Iz kitajskega zelja, radiča in korenja pripravimo sočno solato, ki jo povežemo z začinjeno kislo smetano (limonin sok, gorčična semena, sol, poper, mleti česen)
Polpeti iz zelene bučke in ovsenih kosmičev
- bučno olje,
- zelena bučka,
- ovseni kosmiči,
- jajce,
- sol, poper, mleti česen,
- sveža zelišča,
- paradižnik, motovilec,
- gorčica in med
Bučko naribamo in s kosmiči zmešamo v kompaktno maso, začinimo, dodamo jajce. Odstavimo, da se kosmiči prepojijo s tekočino bučk. Oblikujemo polpete, spečemo jih na rastlinski masti v vroči ponvi, da so zlato rjave, in jih prestavimo v pečico na 180 stopinj za cca 10 minut.
Iz polovice osnovne majoneze pripravimo bučno majonezo. Med stalnim miksanjem v tankem curku počasi dodajamo bučno olje. Slajderje sestavimo. Pogače prerežemo tako, da je spodnji del pribl 60 % višine. Prerezano pogačo popečemo na maslu.
Želite več novic? Prijavite se na naše e-novice.
Prijavite se