SPET SMO SKUPAJ – WELLINGTON
Zaradi narave dela sem veliko odsoten. In kako bolje kot z odličnim wellingtonskim filejem, v katerem so združene številne tehnike in najboljše sestavine, pokazati družinskim članom, da jih pogrešam in da se zavedam, da jih včasih postavljam na stranski tir?
Wellingtonski goveji file s popečenim korenjem, korenčkovim pirejem in krompirjevo kremo
Avtor: Peter Kovač, chef restavracije Maxim
Sestavine: za 4 osebe
- 600 g sredinskega dela goveje pljučne pečenke
- 30 g sončničnega olja
- 20 g masla
- 5 g česna
- 8 g soli
- solni cvet, poper, timijan
- 200 g listnatega testa
- 180 g šampinjonov
- 100 g špinače
- 8 rezin pršuta
- sol, poper
Korenčkov pire:
- 280 g olupljenega oranžnega korenja
- 60 g masla
- sol, sladkor
Krompirjeva krema:
- 500 g kuhanega krompirja
- 60 g sladke smetane
- 145 g domačega mleka
- 30 g dvojne smetane ali creme fraiche
- 60 g masla
- sol, muškatni orešček
Pečeno korenje:
- 120 g olupljenega oranžnega korenja
- 120 g olupljenega rumenega korenja
- 20 g masla
- sol, sladkor
Priprava:
Za korenčkov pire olupljeno korenje skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali ščepec sladkorja.
Kuhano korenje odcedimo, dodamo maslo in z električnim mešalnikom temeljito zmešamo v kremasto strukturo.
Dodelamo s soljo in sladkorjem.
Za kremo neolupljeni krompir skuhamo v slanem kropu.
Še toplega olupimo in pretlačimo skozi fino cedilo. Smetani dodamo mleko, zavremo in prelijemo čez krompir. Temeljito zmešamo, dodamo dvojno smetano in hladno maslo.
Vse skupaj stepemo v kremasto strukturo in začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.
Nato olupljeno korenje narežemo na palčke dolžine 5 cm in širine 1 cm ter jih na maslu počasi pečemo približno 5 minut.
Začinimo s soljo in sladkorjem ter smo pozorni, da lepo karamelizira z vseh strani.
Meso začinimo in na sončničnem olju opečemo z vseh strani, dodelamo z maslom in zelišči ter ohladimo.
Šampinjone fino sesekljamo, podušimo in začinimo.
Špinači odstranimo stebla in blanširamo v vreli vodi ter temeljito osušimo.
Na špinačne liste enakomerno razporedimo rezine pršuta in podušene šampinjone. Na sredino postavimo meso in zavijemo v prozorno folijo, da dobimo enakomerno debel kos, ki ga za 10 minut postavimo v hladilnik.
Med tem na pomokani površini listnato testo zvaljamo v obliko pravokotnika.
Meso vzamemo iz hladilnika, odstranimo folijo in ga zavijemo v razvaljano testo.
Premažemo ga z razžvrkljanim rumenjakom, damo na papir za peko in postavimo v segreto pečico na 175 °C za 25 minut.
Pečeno meso vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut.
Jed obložimo s svežo krebuljico in spomladanskim mikrozelenjem.