Aktualno branje: Dobro počutje
Pomemben del dobrega počutja je uravnotežena in raznolika prehrana ter razumevanje, kaj vaše telo v določenem trenutku potrebuje. Še posebej koristno je, da poskrbite tudi za sprostitev in redno gibanje.
-
Novoletne zaobljube – kaj storiti, da nam tokrat uspe?
Ko se staro leto zaključi in obrne list, mu sledi novo, še nepopisano in zato polno svežega upanja. Morda je ta simbolika eden izmed razlogov, ki nas pritegne vsaj k razmisleku o tem, da bi mu sledili - letu namreč - in začeli na novo tudi sami. Morda je poglavje z naslovom 2022 v naši knjigi tisto, v katerem bomo končno z nečim zaključili, se čemu odpovedali, kaj osvojili ali nekaj preboleli.
-
Feelgood “recept” proti mačku
Ta članek si v uvodu zasluži izjavo o omejeni odgovornosti. Njegov namen namreč ni spodbujanje uživanja alkohola, niti minimiziranje posledic uživanja alkohola. Če si nalijemo kozarec čistega vina (piva ali viskija), se je tistemu, ki ga zanima prebrati ta članek, vsaj enkrat v življenju zgodilo, da je z alkoholom malo pretiraval in se naslednji dan boril z vsemi znanimi posledicami.
-
Prazniki in pridobivanje odvečne maščobe
Prazniki so priložnost - in v teh časih še posebej prikladen izgovor - za druženja. Druženja v veselju in lenobnosti, ob pojedinah in kakšni kapljici domačega. Vse našteto pri mnogih rezultira v občutno povečanem energijskem vnosu in kot posledica tega tudi v kakšnem dodatnem kilogramu ali centimetru obsega okoli trebuha. Je zaradi tega praznično obdobje v primerjavi z ostalimi deli leta res posebej problematično?
-
Kako pripraviti praznično pojedino, da bo bolj “zdrava”?
“Ma komu se da z zdravo prehrano ukvarjati čez praznike”! Bi rekel nekdo, ki ne razume kateri kriteriji zares odločajo o koristnosti ali škodljivosti vplivov prehrane na zdravje. “A ni bolj važno kako se prehranjujemo v preostalem delu leta in ne v času praznikov”? Seveda drži, da posebne prilagoditve v času praznikov niso potrebne, če je prehrana čez leto primerna. Ampak ni. Vsaj večinoma ne. Misel v navednicah najpogosteje delijo tisti, ki jih tudi čez leto ne bi šlo prehvaliti na področju prehranskih izbir.
-
Kaj pa žgane pijače?
Rakija in česen - to je originalni balkanski tandem v rešitev proti virusom in bakterijam. Spomnite se viralnih posnetkov pred časom, v katerih so bile ponosno predstavljene ljudske modrosti proti koroni: najprej kockica sladkorja, da nase veže virus, potem pa šilce rakije počez, da ga pokonča.
-
Kaj pa pivo?
Pivo spada med splošno najbolj priljubljene pijače na svetu, skupaj s kavo in čajem. Z vinom se celo bojuje za mesto najbolj priljubljene alkoholne pijače na svetu.
-
Kaj pa vino?
Vino spada med najbolj priljubljene alkoholne pijače na svetu. O vinu in njegovem vplivu na zdravje lahko slišite ali preberete marsikaj. Toda trditve o zdravstvenih učinkih vina, ki jih največkrat zasledimo v laičnih virih ali so del ljudskih modrosti, so praviloma zmotne, prenapihnjene ali neutemeljene.
-
Kaj pa natrijev glutamat?
Natrijev glutamat (monosodium glutamate, ang) ali MSG, je pogosto uporabljen ojačevalec okusa v sodobni prehrani. Gre za ključno sestavino v znani “Vegeti” in podobnih začimbnih mešanicah za pripravo slanih jedi, pogosto pa ga povezujemo tudi z okusom hrane azijskih restavracij.
-
Testosteron in zdravje moških
Testosteron je t.i. moški hormon, ključen za razvoj reproduktivnih organov in značilnih moških karakteristik, kot sta povečana količina mišic oz. puste telesne mase in kostne gostote. O testosteronu se marsikaj govori, še posebej o strategijah kako ga ohranjati na primerni ravni s staranjem. Podrobneje o testosteronu ter kako lahko vplivamo na testosteron iz vidika prehrane, vadbe in življenjskega sloga, si preberite v nadaljevanju članka.
-
Katere maščobe so najboljše za kuhanje?
Znano je, da se različna olja in masti bistveno razlikujejo po lastnostih, zaradi katerih so boljša ali slabša izbira pri pripravi obrokov, ki vključujejo toplotno obdelavo. Termostabilnost je izraz, ki opisuje kako odporna je neka snov na nepovratne kemijske in fizikalne spremembe snovi ob povišanju temperature.